Fläder (Sambucus nigra) hör till familjen desmeknoppväxter. Vid våra breddgrader odlas flädern men finns även vild och kan bli drygt åtta meter hög. Fläderblommorna är vita eller svagt gulaktiga och har karakteristisk stark, söt doft. Bären blir först röda. sedan svarta och glänsande. Flädern blommar i juni-juli och bären mognar under augusti.

I Norden är flädern också känd som hylle. Hylle lär ha odlats här ända sedan vikingatiden och gudinnan Freja ansågs ha sin bostad i den. Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar skulle stanna på gården. Ett danskt ordspråk lyder: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo" (Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo).

Saft tillreds av blomklasar som blandas med citron, socker och hett vatten samt lite citronsyra och natriumbensoat, varefter den får stå och dra i några dagar. Både blommor och bär blir god saft. Fläder används också till efterrätter som fromager och sorbeter. Man kan också fritera blomklasarna till dessert, på tyska kallas den rätten Hollerschöberl. Fläder används också för att smaksätta brännvin, vin och andra drycker, samt marmelader, geléer och vinäger.

Svarthyll

Almindelig Hyld

 Mustaselja

Elder

 Schwarzer Holunder

 

 

 

Fläderblomsaft

Vi har tagit fram en saft på fläderblommor som slår de flesta fläderblomsafter. På ett speciellt tillvägagångssätt och ett hemligt uråldrigt recept får vi fram alla naturliga aromer denna blomma kan erbjuda.

Tappas på 0,5l flaskor.

 

Rekommenderat blandas saften med

1 del saft och 4 delar vatten. Serveras iskall.

 

INGREDIENSER:

Vatten, vildväxande fläderblommor, socker från Skånska sockerbetor, citronjuice, citronsyra,

natriumbensoat (motverkar jäsning i tillverkningsprocessen).

FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C)

Fläderblomsvinäger

Via en vinäger kan man höja smakerna på nästan vilken rätt som helst t.om sallader.

Därför låter vi våra blommor få bli till smaksatt vinäger. Just för att kunna använda dessa underbara aromer även i hemmagjorda dressingar, såser och mycket mer.

 

Tappas på 125ml flaskor.

 

 

INGREDIENSER:

Vitvinsvinäger (syrahalt 6%, natriumdisulfit), smaksatt med vildväxande fläderblommor.

 

FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C)

 

 

Fläderblomsgelé

Vi har tagit fram ett sortiment av noga utvalda geléer varav fläderblomsgelé är en av dessa. Denna perfekt balanserade gelé gör sig bra till både desserter och huvudrätter. Använd den som ett tillbehör eller fyllning för att höja smakvärdena i din maträtt.

 

Tappas på 120ml burkar.

 

 

INGREDIENSER:

Vatten, vildväxande fläderblommor,

socker från Skånska sockerbetor, citronjuice,

ekologiskt citruspektin, citronsyra,

natriumbensoat (motverkar jäsning i tillverkningsprocessen).

 

FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C)

Huvudsidan

Vad är mathantverk

Fläderprodukter

Häggprodukter

Rosenprodukter

Havtornsprodukter

Återförsäljare