Havtorn (Hippophae rhamnoides L) är en lövfällande buske och mindre träd med torniga grenar, långsmala blad och stora gula till orangea, saftrika bär. Växten var känd i Tibet redan på 700-talet. I Sverige förekommer den allmänt på stränder längs ostkusten, i Skåne och Bohuslän. Dessa bär kan höja immunförsvaret allmänt. Traditionellt använt mot hjärt- kärlsjukdomar, hudåkommor, problem med urinvägar och slemhinnor. Havtorn kan motverka inflammationer och stabilisera cellmembranen, vilket kan vara till nytta för hud och slemhinnor. Stärkande vid stressrelaterade åkommor. Havtornets bär innehåller höga halter av de antioxidativa vitaminerna C, A, E, K, P och B-vitamin: B1, B2, B3, B5, B6, B12 med högt flavonoidinnehåll. Man har hittat mer än tio olika flavonoider. Ämnen med höga halter och som har antioxidativa egenskaper som skyddar mot fria radikaler karoten, folsyra. 20 olika mineraler och spårämnen bl.a. fosfor, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, natrium, järn och zink. Havtorn innehåller också omega 3, 6, 7 och 9 och ca 6 ggr mer C-vitamin/100g än apelsiner. Utmärkande för just havtorn är dess höga oljeinnehåll i fruktkött, skal och kärnor. Karotenhalten i fruktköttoljan är mer än i någon annan frukt eller grönsak. Hög E vitaminhalt i fruktkött, skal och kärnolja. Dessutom vitamin K och fosflin. Fruktköttoljan har 68,8% omättade fettsyror. Kärnoljan har 88,9% omättade fettsyror. Livsmedelsindustrins ökande intresse för det som kallas functional food, eller rentav medical food, ökar stadigt och redan nu finns havtorn i en rad produkter. Ett kännetecken är att såväl fruktköttet och -skalet innehåller höga lipofila ämnen. Bären innehåller upp till 13% lösliga sockerarter, främst glukos, fruktos och xylos, 3,9% organiska syror, främst äpple- och succinsyra. Havtorn är rikt på protein och fria aminosyror. Totalt finns 18 aminosyror i bären. Havtornsjuice innehåller minst 18 kemiska element bl.a kväve, fosfor, järn, mangan, bor, kalcium, aluminium och silikon. |
|
|
|
|
|
Havtornsylt med äpple Vi har tagit fram en sylt med havtorn och äpple. Att enbart använda sig av havtorn i sylt får lätt en allt för slembildande och sur smak. Då måste det till mycket socker för att balansera upp detta och vi har valt att använda oss av det naturliga socker som finns i äpplen för att kunna sänka den övriga sockermängden i slutprodukten. På ett speciellt tillvägagångssätt och genom ett väl balanserat recept får vi fram alla naturliga aromer detta underbara bär kan erbjuda. Alla skalrester och kärnor är frånsilade och kvar får vi en slät smakrik produkt Tappas på 120ml burkar.
Rekommenderat kan sylten användas till fantastiska fyllningar i bakverk men även som gelé till kött, fågel eller fisk.
INGREDIENSER: Pressade äpplen, råsaft från vilda havtornsbär, socker från Skånska sockerbetor, ekologiskt citruspektin. FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C) |
Dessertvinäger Havtorn En trögflytande söt vinäger med underbara smaker från havtornsbär. Denna vinäger är framtagen för att användas till olika sorters desserter så som ex glass en god fruktsallad eller i en söt dessertsås då den även höjer syrligheten. Alla skalrester och kärnor är frånsilade och kvar får vi en slät smakrik dessertvinäger. Skakas väl före användning.
Tappas på 125ml flaskor.
INGREDIENSER: Vitvinsvinäger (syrahalt 6%, natriumdisulfit), smaksatt med vildväxande havtornsbär och socker från Skånska sockerbetor samt ekologiskt citruspektin.
FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C) |
Havtornsglaze med äpple Då havtorn och äpple är bär och frukt som passar fint till kött, fågel och fisk ville vi ta fram en produkt som man kunde använda som krydda när man grillade eller stekte sin anrättning. Istället för att göra en marinad där mycket av det som inte köttet suger till sig blir kastat så valde vi istället att ta fram en glaze. En glaze penslar man på ytan i slutet av tillagningstiden och ytan få då en härlig smak och en glaserad yta av det socker som finns i produkten. Alla skalrester och kärnor är frånsilade och kvar får vi en slät smakrik produkt. Skakas väl före användning.
Tappas på 125ml flaskor.
INGREDIENSER: Pressade äpplen, socker från Skånska sockerbetor, råsaft från vilda havtornsbär.
(Naturligt är att produkten skiktar sig)
FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C) |