Hägg (Prunus padus) är ett medelstort träd i familjen rosväxter. Häggen växer vild i hela vårt avlånga land och i norrland där inte körbären finns kallas bären från häggen för norrländska körsbär. Häggen blommar samtidigt med lövsprickningen och anger gränsen mellan vår och försommar. Häggens stenfrukter, "häggbären" mognar i augusti, är svartglänsande, väldigt söta och sträva. Fruktköttets mörka saft användes tidigare till att rödfärga vin och likörer. Men se upp för kärnorna som innehåller giftet amygdalin. Kvistar och bark från häggträdet användes förr för att mota bort ohyra och gnagare i hemmen. Man lade då ut kvistarna längst alla husets öppningar för att inga sådana djur skulle ta sig in över tröskeln. Djuren vände då de kände doften av amygdalin. Häggens blommor blir en mycket god saft med karaktär. Smaken av saften beskrivs av många som en kombination av bittermandel, honung och persika. Blomman används även till att smaksätta brännvin, vin och andra drycker, samt till marmelader, geléer och vinäger. Blommorna är mycket väldoftande och bör ej plockas för att sättas i vas inomhus då det kan leda till huvudvärk. |
|
|
|
|
|
Häggblomsaft Vi har tagit fram en saft på häggblommor som slår de flesta blomsafter. På ett speciellt tillvägagångssätt och ett hemligt uråldrigt recept får vi fram alla naturliga aromer denna blomma kan erbjuda. Saften får en egen karaktär med smaker som inte kan hittas på annat håll. Smaken beskrivs som en kombination av bittermandel, honung och persika i ett glas. Används som måltidsdryck men även med fördel i sorbeter, glass och mycket annat. Tappas på 0,5l flaskor.
Rekommenderat blandas saften med 1 del saft och 4 delar vatten. Serveras iskall.
INGREDIENSER: Vatten, vildväxande häggblommor, socker från Skånska sockerbetor, citronjuice, citronsyra, natriumbensoat (motverkar jäsning i tillverkningsprocessen).
FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C) |
Häggblomsvinäger Via en vinäger kan man höja smakerna på nästan vilken rätt som helst t.om sallader. Därför låter vi våra blommor få bli till smaksatt vinäger. Just för att kunna använda dessa underbara aromer även i hemmagjorda dressingar, såser och mycket mer. Häggblommor har en mycket stark och god arom vilket gör dem till perfekta smaksättare i en anrättning. För att bevara dessa aromer passar det sig extra bra att tillsätta dem i en vinäger.
Tappas på 125ml flaskor.
INGREDIENSER: Vitvinsvinäger (syrahalt 6%, natriumdisulfit), smaksatt med vildväxande häggblommor.
FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C) |
Häggblomsgelé Vi har tagit fram ett sortiment av noga utvalda geléer varav häggblomsgelé är en av dessa. Denna perfekt balanserade gelé gör sig bra till både desserter och huvudrätter. Använd den som ett tillbehör eller fyllning för att höja smakvärdena i din maträtt.
Tappas på 120ml burkar.
INGREDIENSER: Vatten, vildväxande häggblommor, socker från Skånska sockerbetor, citronjuice, ekologiskt citruspektin, citronsyra, natriumbensoat (motverkar jäsning i tillverkningsprocessen).
FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C) |