Vresros (Rosa rugosa Thunb) kom till Sverige cirka 1780 med Linnés lärjunge Carl Peter Thunberg som varit i Japan där den växer vilt. I Danmark och runt Nordsjön har den odlats som sandbindare i dynområden, och har med havsströmmarna spritts längs de svenska kusterna. Den påträffas bland annat på sandstränder från Bohuslän till Gästrikland, och även på moränstränder på västkustens kobbar och skär. Vresrosen är en 1-2 m hög rosbuske med ett utbrett och starkt förgrenat växtsätt. Den sprider sig genom jordiska utlöpare och bildar kompakta mattor i sandiga kustlandskap. Blomningstiden är lång, blommorna är stora (6-8 cm i diameter), väldoftande, med mörkt ceriseröda kronblad. Frukterna, nyponen, är stora, C-vitaminrika, tillplattade runda och mjuka i fruktköttet. I Japan kallas de för sjö- eller strandaubergine. Vresrosor räknas till de mest lättskötta rosorna och kan odlas i hela Sverige då de klarar köldknäppar på -45°C. De kräver dock stort utrymme då de är bredväxande. |
|
|
|
|
|
Rosensaft Vi har tagit fram en saft på vresrosblommor med mildare karaktär än andra rosensafter. Detta för att vi nordbor inte är vana vid att använda rosor i matlagning samt drycker och tycker därför i de flesta fallen att det smakar för mycket åt parfym hållet. Denna saft är mildare och man får en lagom stark smak av ros. Används som måltidsdryck men även med fördel i sorbeter, glass och annan matlagning. Tappas på 0,5l flaskor.
Rekommenderat blandas saften med 1 del saft och 4 delar vatten. Serveras iskall.
INGREDIENSER: Vatten, vildväxande vresrosblommor, socker från Skånska sockerbetor, citronjuice, citronsyra, natriumbensoat (motverkar jäsning i tillverkningsprocessen).
FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C) |
Rosenvinäger Via en vinäger kan man höja smakerna på nästan vilken rätt som helst t.om sallader. Därför låter vi våra rosenblommor få bli till smaksatt vinäger. Just för att kunna använda dessa underbara aromer även i hemmagjorda dressingar, såser och mycket mer. Vresrosblommor har en mycket mildare arom än många andra rosenblommor och lämpar sig därför i matlagning bättre, anser vi. Man får en lättare bakomliggande ton av rosor i stället för att aromen tar över hela maträtten.
Tappas på 125ml flaskor.
INGREDIENSER: Vitvinsvinäger (syrahalt 6%, natriumdisulfit), smaksatt med vildväxande vresrosblommor.
FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C)
|
Rosengelé Vi har tagit fram ett sortiment av noga utvalda geléer varav rosenblomsgelé är en av dessa. Denna perfekt balanserade gelé gör sig bra till både desserter och huvudrätter. Använd den som ett tillbehör eller fyllning för att höja smakvärdena i din maträtt.
Tappas på 120ml burkar.
INGREDIENSER: Vatten, vildväxande vresrosblommor, socker från Skånska sockerbetor, citronjuice, ekologiskt citruspektin, citronsyra, natriumbensoat (motverkar jäsning i tillverkningsprocessen).
FÖRVARAS KALLT (+2C - +8C) |